Citu tautu virtuve

Korejas virtuve

Korejiešu nacionālā virtuve daudzējādā ziņā kombinē japāņu un ķīniešu virtuvēm raksturīgās ēst gatavošanas tradīcijas. Tikai, atšķirībā no japāņiem, korejieši uzturā lieto mazāk zivju un citas jūras veltes, savukārt pretēji ķīniešiem - mazāk eļļas. Turklāt korejiešu virtuvi raksturojošie ēdieni ir ievērojami pikantāki nekā japāņu un ķīniešu virtuvē esošie, un šo asumu galvenokārt piešķir čilli pipari. Taču plaši izplatītas ir arī dažādas garšvielu kombinācijas. Tradicionāli kombinē sezama sēkliņu eļļu, sojas pupiņu mērci, sāli, ķiploku (Koreja ir viena no lielākajā tā patērētājām pasaulē!) un ingveru. Lai vai kā, miljoniem cilvēku visā pasaulē sajūsminās par asajiem korejiešu ēdieniem.

Runājot par Korejas virtuves produktiem, visizplatītākie ir dārzeņi. Pie tam, kamēr citas Āzijas tautas dārzeņus cep un sutina, korejieši tos konservē. Konservētos dārzeņus šeit sauc par kimchi un tiek uzskatīs, ka tie ir ļoti veselīgi un barojoši.

Šis vārds tulkojumā no korejiešu valodas tieši to arī nozīmē - dārzeņi. Tomēr dārzeņu koservēšanas tradīcija laika gaitā kļuvusi tik populāra, ka šodien jēdzienu kimchi vairāk attiecina uz konservētiem, nevis parastiem, neapstrādātiem dārzeņiem. Turklāt konservēšanai izmanto prakstiski visus dārzeņus, kas aug šajā reģionā. Tomēr jāatdzīst, ka visbiežāk konservē kāpostus, rāceņus un gurķus. Šo konservu pagatavošanai Korejas iedzīvotāji izmanto praktiski tās pašas tradicionālās garšvielas, ko latvieši u.c. tautas - ķiploku, sīpolus, ingveru, sāli, piparus. Korejā bez šīm garšvielām bieži izmanto arī zivju un austeru mērces un melno piparu vietā marinādei tiek pievienoti čilli pipari.

Konservētie dārzeņi ir ļoti būtiska Korejas virtuves sastāvdaļa - it īpaši aukstajās ziemās, kad svaigi dārzeņi nav plaši un viegli pieejami. Priekš ziemas dārzeņus mēdz konservēt lielos keramikas traukos, kas tiek uzglabāti pagrabos, dārzā. Tajā pašā laikā vasarās kimchi gatavo tikai pāris dienas pirms lietošanas, jo konservēšanas process ilgst vidēji tikai 12-14 stundas. Kā savdabīga korejiešu ēšanas īpatnība jāmin apstāklis, ka šos dārzeņus korejieši ēd visās ēdienreizēs, izņemot vakariņas.

Protams, jāpiemin arī pārējie izplatītākie Korejas nacionālie ēdieni. Pie tiem var pieskaitīt Korejas bulgogi, kas ir cepta, marinēta liellopu, cūkas vai cāļa gaļa. Marinādei korejieši izmanto sojas mērci, melnos piparus, sezama sēklu eļļu, ķiplokus, sīpolus, vīnu un cukuru.

Gardas ir arī galbi (ribiņas) un samgyeopsal (mazas cūkgaļas strēmelītes, ņemtas no dzīvnieka vēdera daļas).

Kā piedevas šiem un citiem ēdieniem bieži tiek pasniegti baltie rīsi bibimbap, kas tiek gatavoti kopā ar dārzeņiem, gaļu, ceptām olām un pipariem.

Lieliska piedeva ēdieniem šeit ir arī naengmyeon. Tās ir smalkas, rokām gatavotas nūdeles, kas sevišķi daudz tiek lietotas vasarā. Nūdeles tiek pasniegtas lielā bļodā ar asu, atdzesētu mērci, svaigiem dārzeņiem, Korejas bumbieru šķēlīti un vārītām olām un/vai atdzesētu gaļu.

Korejas nacionālajā virtuvē var atrast arī daudzus, gardus saldumus. Kā piemēru var minēt ho-ddok, kas ir salda, cepta rulete ar kanēļa un medus pildījumu, un bingsu, kas tiek gatavots no sasmalcināta ledus ar saldinātām sarkanajām pupiņām un augļiem, kas pārlieti ar cukurotu mērci.

Jāpiemin arī boong-aw bbang - cepta maize, kam iekšā ir saldinātās pupiņas, un ddok - ļoti maiga dažādu formu, izmēru un sastāvdaļu rīsu kūka.

Īpaši uzmanību pelna arī Korejas tējas ceremonija - unikāla tējas dzeršanas tradīcija, ko šīs zemes iedzīvotāji piekopj jau tūkstots gadus. Tā ir cēlusies no Ķīnas tējas dzeršanas ceremonijas un vislabāk to raksturo vieglā un veselīgā pieeja, kas palīdz no sirds izbaudīt šo procesu, kā arī galda piederumi. Runājot par tējas traukiem, to izvēle atkarīga no gadalaika. Galvenie materiāli, no kā tiek gatavoti tējas dzeršanai paredzētie trauki ir metāls un keramika, savukārt apgleznotais porcelāns sastopams reti.

Arī dažādās svinībās, piemēram, atdzīmējot dzimšanas dienu vai satiekot sen neredzētu draugu, korejieši dzer tēju. Visbiežāk servē zaļo tēju, taču citas tējas šķirnes izvēle atkarīga no gadalaikiem.

Gatavošanas paņēmieni pārsvarā nāk no strādnieku šķiras. Taču šeit jāmin kāds interesants fakts - šajā valstī pastāv arī karaliskā virtuve, kuras pamatus lika un nostiprināja daudzus gadsimtus valdošais Korejas galms. Taisnības labad jāatdzīst, ka tas savu ietekmi zaudēja 20. gs. sākumā (~ 1910. gadā). Taču, lai vai kā, 21. gs. šīs tradīcijas lēnām atgriežas. Lai cik savādi tas neliktos, karaliskā virtuve piedzīvoja otrreizēju atdzimšanu, pateicoties kādam seriālam, kas ir populārs visā Āzijā. Tajā tiek stāstīts par kādu nabadzīgu meiteni, kas dzīvo viduslaikos un kļūst par karaliskā galma pavāri.

Kāda no šīs galma virtuves īpatnībām - izsmalcinātie ēdieni tiek gatavoti stundām un pat dienām ilgi. Šajos ēdienos sastopama lieliska harmonija starp tādām ēdienu īpašībām kā "karsts" un "auksts", "ass" un "maigs" u.c. Tradiconāli šos ēdienus pasniedz ar rokām gatavotos bronzas traukos bangijaa.

Runājot par galda piederumiem, Korejā tāpat kā citās Austrumu valstīs mums pierasto nažu un dakšiņu vietā izmanto koka irbulīšus. Tradicionāli Korejiešu virtuvē ēdieni tiek pasniegti uz vairākiem maziem šķīvīšiem, ko pavada visuresošie rīsi, zupa, sojas pupiņu sautējums doenjang un jau minētie kimchi.

Izsmalcinātie korejieši ir ļoti prasīgi arī attiecībā uz galda noformējumu un ēdiena izkārtojumu šķīvī. Šajā virtuvē ēdienam šķīvī jābūt izkārtotam ļoti gaumīgi, koncentrētos apļos vai paralēlās līnijveida kolonnās. Haoss korejiešu pusdienu šķīvī nav pieļaujams. Bez tam, pat krāsām katrā no šīm kolonnām vai apļiem jābūt saskaņotām. Protams, tikpat strikti ir arī uzvedības noteikumi maltītes laikā. Piemēram, gaļu pirms gatavošanas (pārsvarā barbekju stilā) pieņemts sagriezt mazos gabaliņos, pie tam visiem jāpaēd no kopējiem traukiem, sniedzoties pēc kārotā rīsu vai gaļas gabaliņa pāri visam galdam.

Arī uzvedība pie galda Korejā ir ļoti svarīga, tāpēc, ja dodieties ceļojumā uz šo valsti, atcerieties, ka nekad nedrīkst pie galda šņaukt degunu, ēst ar atvērtu muti, runāt ar pilnu muti, ēst ar rokām, ēst skaļi, sajaukt dažādas ēdiena sastāvdaļas un pārēsties. Savukārt, ja nolemsiet apmeklēt kādu no Korejas restorāniem, kas piedāvā iepriekšminētos karaliskos, ekskluzīvos ēdienus, rēķinieties, ka par maltīti varat samaksāt ~ 250 dolārus (bez dzērieniem). Toties apakalpošana būs vienreizēja un ļoti izsmalcināta. Šādus restorānus var atrast Dienvidkorejas galvaspilsētā Seolā.

Password generator

Aptauja

Kādas pārmaiņas Jus plānojat veikt savā mājolkī 2014. gadā?

INSTRUKCIJAS

» Instrukcijas

» Kā salikt moduļu skapi?

» Atvilktnes salikšanas instrukcija

Brīvi stāvošo skapju salikšanas instrukcijas:

» BS1D - 3

» BS2D - 1

» BS2D - 2

» BS3D - 1

» BS4D - 1

Aktivitātes

Lielveikalu jaunumi- TC „Spice Home” ĶERTĀS DIENAS no 9.- 11. martam.

TC „Spice Home” jau piekto reizi rīko akciju- ĶERTĀS DIENAS. Šoreiz akcija norisināsies no 9. līdz 11. martam un veikali piedāvās savām precēm atlaides līdz 70 %. Atrodiet sev vajadzīgās mantas un šajā nedēļas nogalē dodieties uz TC „Spice Home”, lai iegādātos preces par īpašām atlaidēm.

Ekspozīciju izpārdošanas akcija ACCENTA veikalos jau no 24.02.12.

Plānojiet iegādāties virtuves iekārtu? Izmantojiet iespēju iegādāties virtuves iekārtu ar 50 % atlaidi ACCENTA veikalos, ekspozīciju izpārdošanas ietvaros. Zemākas cenas vairs nebūs!

ACCENTA padomi- atvieglojiet savu ikdienu.

Iegādājoties preces internetā bieži rodas dažādi jautājumi un neskaidrības par preču izskatu, piegādi un maksāšanas kārtību. Kā neapjukt šajā lielajā piedāvājuma klāstā un izvēlēties tieši to, ko jūs vēlaties? ACCENTA piedāvā īpašu sadaļu ACCENTA padomi, kas palīdzēs sarežģītas lietas ieraudzīt vienkāršā veidā.

Interjera dizaina jaunumi- vai metāla materiāli 2012. gadā iederēsies Jūsu virtuvē?

Katrs gads nāk ar jaunām tendencēm un krāsu gammām. Kas jauns būs vērojams šajā gadā virtuvju dizainā? Ar jaunākajām tendencēm iepazīstina Savienoto Valstu krāsu asociācija (Color Association of the United States).

Ziemas preču kolekciju izpārdošana TC „Rīga Plaza” ir klāt!

Vēl ziemai tā īsti nemaz nesākoties, visi lielākie iepirkšanās centri steidz rīkot ierastās ziemas preču izpārdošanas akcijas. Arī modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” jau 9. janvārī sāksies iepriekšējo kolekciju izpārdošanas. Grandiozās atlaides turpināsies līdz 22. janvārim.

Sveicam visus ar 2012.- Pūķa gada iestāšanos!

Jaunais gads ir sagaidīts un šobrīd jau ar visiem 100 % varam mesties iekšā cīņā ar pūķi. Lai spētu šo valdonīgo dzīvnieku pieradināt viņš ir jāizprot. Kāds ir 2012. gada pūķis?

Ko mums atnesīs jaunais 2012. pūķa gads?

No katra jauna gada mēs gaidām ko savādāku un īpašu. Ko atnesīs 2012. pūķa gads?

Ko likt Vecā gada vakarā svētku galdā?

Vecā gada pavadīšanas un jaunā gada sagaidīšanas rituāls parasti tiek saistīts ar labi klātiem svētku galdiem. Ko likt uz svētku galda un kāda ir svētku ēdienu nozīme?

Ziemassvētku tradīcijas un nozīme.

Ziemassvētku vakars saistās ar dāvanām, svecītēm, ģimenes kopā sanākšanu un laba vēlējumiem. Mūsdienās vairs netiek tik liela vērība pievērsta Ziemassvētku nozīmei kā tādai, dažādiem simboliem, tradīcijām un senlatviešu parašām. Kādus ēdienus gatavot svētku vakara galdam, kāda ir to nozīme saistībā ar Ziemassvētkiem un kādus ticējumus šajā vakarā ievērot?

Veikalu jaunumi- ACCENTA veikalu darba laiks svētkos.

ACCENTA veikalu darba laiks svētku nedēļā ir mainīts. Ja bijāt nolēmuši šajā periodā iekārtot savu mājokli, tad jāpatur prātā jaunie veikalu darba laiki.