Citu tautu virtuve

Lietuviešu nacionālā virtuve

Mūsu kaimiņi lietuvieši Latvijas ēdamlietu tirgū ir ienākuši ar plašu vērienu, taču tas, ko viņi piedāvā, ir tik unificēts, ka par kaut kādu tradīciju tuvāku iepazīšanu nav pat ko sapņot.

Mūsu kaimiņi lietuvieši Latvijas ēdamlietu tirgū ir ienākuši ar plašu vērienu, taču tas, ko viņi piedāvā, ir tik unificēts, ka par kaut kādu tradīciju tuvāku iepazīšanu nav pat ko sapņot. Taču arī pašā Lietuvā ir jāzina īstās vietas, kur nobaudīt  tradicionālo virtuvi, un vislabāk, ja līdzi ir kāds vietējais pavadonis, kuram šī lieta interesē un kurš palīdz atrast, orientēties un ieteikt to, kas nebūs dabūjams parastajās ēdināšanas iestādēs. Lieta tāda, ka arī Lietuvā, tāpat kā pie mums Latvijā, bieži vien par tradicionālo lietuviešu virtuvi uzdod karbonādes, kotletes un tamlīdzīgus izstrādājumus, kas patiesībā ir pārņemti no pavisam citām tautām un nonivelēti pēc mistiskiem vidējiem standartiem.

Protams, arī lietuviešu virtuve vēstures gaitā ir ietekmējusies no tuvākām un tālākām kaimiņzemēm, taču, lielos vilcienos ņemot, tās pamatā ir divi novirzieni - senlietuviešu virtuve, kas veidojās no 14. līdz 18.gadsimtam kā priviliģēto šķiru kultūra, un zemnieku virtuve, kas radās, 19.gadsimta otrajā pusē, pilnīgi neatkarīgi no iepriekšējām tradīcijām. Toties tai ir kopējas nianses ar latviešu ēdieniem.

Tomēr pēdējā laikā tie lietuvieši, kuri interesējas par tradīcijām, mēģina atjaunot tās receptes, kurās vēsturisko apstākļu ietekmē apvienojušās dažādu kultūru iezīmes - poļu, krievu, vācu, pat tatāru un armēņu. Šī iemesla dēļ tagad uzrodas aizvien vairāk krodziņu, kur galdā ceļ seno lietuviešu boršču, zoss gaļas zupu un meža dzīvnieku gaļas uzkodas, ko mēdza gatavot pirms vairākiem simtiem gadu. Piemēram, mežacūkas gaļu divdesmit četras stundas marinē ūdens un kvasa uzlējumā ar medus un sīpolu piedevu, pēc tam iespeķo un cep cepeškrāsnī.

Vēl viena tradīcija, kas iesakņojusies no poļu laikiem, ir gaļas tīteņi jeb rolmopši, ko parasti gatavo no cūkas vai liellopa gaļas un pilda ar vārītām olām, sīpoliem, dārzeņiem un maizi.

Lietuvā dažos novados zoss gaļa joprojām tiek celta galdā biežāk nekā vistas gaļa, it sevišķi svētku reizēs. Zināmā mērā arī šī tradīcija ir pārņemta no poļu un vācu laikiem, piemēram, tāds ir zoss cepetis ar skābu kāpostu pildījumu vai cepta zoss ar grūbu un sēņu pildījumu. Kāpostu tīteņi ar kaltētām baravikām, grūbām un malto gaļu arī ir viens no variantiem, kas saglabājies kopš agrākiem gadsimtiem.

Savukārt tāda vērtība kā alus zupa ar grauzdētu rupjmaizi ir ēsta dažādos laikos un tiek pieprasīta joprojām, taču tas ir ēdiens, pie kura garšas cilvēkam, kurš nav dzimis lietuvietis, zināmā mērā ir jāpierod.

Pie mums vispazīstamākie, šķiet, ir divi lietuviešu ēdieni, ko reizēm var pagaršot arī dažā labā Latvijas ēstuvē. Pirmie ir cepelīni - kaut kas līdzīgs mūsu kartupeļu klimpām, taču tajā pašā laikā arī atšķirīgs - ar gaļas vai aknu pildījumu, bet otrie - tā sauktie kuģeļi, ko arī gatavo no rīvētiem kartupeļiem, kam pievieno olas, biezpienu un speķi un cep cepeškrāsnī. Jāteic gan, ka tieši šie divi ēdieni ārzemniekos (kam pieskaitāmi arī latvieši) izsauc ļoti pretrunīgas izjūtas, sākot no sajūsmas un beidzot ar  pilnīgu noliegumu Taču šāda sajūtu gamma ir visnotaļ saprotama, tādēļ, ka gatavošanas paņēmieni atšķiras it kā tikai niansēs, tomēr gala rezultāts iznāk ļoti dažāds.

Gadās, ka vienā Lietuvas nostūrī nogaršoti cepelīni šķiet ļoti gardi, bet cituviet pat nezini, kā tos neuzkrītošāk novākt no šķīvja, lai neapvainotu saimnieci. Saprotama lieta, ka katra saimniece savu recepti uzskata par vispareizāko. Taču der atcerēties, ka rīvēti kartupeļi pieder pie produktiem ar raksturu, tādēļ pie pirmās neveiksmes nevajag mest plinti krūmos, bet mēģināt vēlreiz un vēlreiz.

Lai cik dīvaini pirmajā mirklī arī nešķistu, vēsturiskajos lietuviešu rakstos atrodami teksti par to, ka tādas lietas kā pelmeņi, vareņiki, hinkali utml., kas mums varbūt asociējas ar gluži citām tautām, lietuvieši jau kopš viduslaikiem uzskata par savējiem ēdieniem.

Password generator

Aptauja

Kādas pārmaiņas Jus plānojat veikt savā mājolkī 2014. gadā?

INSTRUKCIJAS

» Instrukcijas

» Kā salikt moduļu skapi?

» Atvilktnes salikšanas instrukcija

Brīvi stāvošo skapju salikšanas instrukcijas:

» BS1D - 3

» BS2D - 1

» BS2D - 2

» BS3D - 1

» BS4D - 1

Aktivitātes

Lielveikalu jaunumi- TC „Spice Home” ĶERTĀS DIENAS no 9.- 11. martam.

TC „Spice Home” jau piekto reizi rīko akciju- ĶERTĀS DIENAS. Šoreiz akcija norisināsies no 9. līdz 11. martam un veikali piedāvās savām precēm atlaides līdz 70 %. Atrodiet sev vajadzīgās mantas un šajā nedēļas nogalē dodieties uz TC „Spice Home”, lai iegādātos preces par īpašām atlaidēm.

Ekspozīciju izpārdošanas akcija ACCENTA veikalos jau no 24.02.12.

Plānojiet iegādāties virtuves iekārtu? Izmantojiet iespēju iegādāties virtuves iekārtu ar 50 % atlaidi ACCENTA veikalos, ekspozīciju izpārdošanas ietvaros. Zemākas cenas vairs nebūs!

ACCENTA padomi- atvieglojiet savu ikdienu.

Iegādājoties preces internetā bieži rodas dažādi jautājumi un neskaidrības par preču izskatu, piegādi un maksāšanas kārtību. Kā neapjukt šajā lielajā piedāvājuma klāstā un izvēlēties tieši to, ko jūs vēlaties? ACCENTA piedāvā īpašu sadaļu ACCENTA padomi, kas palīdzēs sarežģītas lietas ieraudzīt vienkāršā veidā.

Interjera dizaina jaunumi- vai metāla materiāli 2012. gadā iederēsies Jūsu virtuvē?

Katrs gads nāk ar jaunām tendencēm un krāsu gammām. Kas jauns būs vērojams šajā gadā virtuvju dizainā? Ar jaunākajām tendencēm iepazīstina Savienoto Valstu krāsu asociācija (Color Association of the United States).

Ziemas preču kolekciju izpārdošana TC „Rīga Plaza” ir klāt!

Vēl ziemai tā īsti nemaz nesākoties, visi lielākie iepirkšanās centri steidz rīkot ierastās ziemas preču izpārdošanas akcijas. Arī modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” jau 9. janvārī sāksies iepriekšējo kolekciju izpārdošanas. Grandiozās atlaides turpināsies līdz 22. janvārim.

Sveicam visus ar 2012.- Pūķa gada iestāšanos!

Jaunais gads ir sagaidīts un šobrīd jau ar visiem 100 % varam mesties iekšā cīņā ar pūķi. Lai spētu šo valdonīgo dzīvnieku pieradināt viņš ir jāizprot. Kāds ir 2012. gada pūķis?

Ko mums atnesīs jaunais 2012. pūķa gads?

No katra jauna gada mēs gaidām ko savādāku un īpašu. Ko atnesīs 2012. pūķa gads?

Ko likt Vecā gada vakarā svētku galdā?

Vecā gada pavadīšanas un jaunā gada sagaidīšanas rituāls parasti tiek saistīts ar labi klātiem svētku galdiem. Ko likt uz svētku galda un kāda ir svētku ēdienu nozīme?

Ziemassvētku tradīcijas un nozīme.

Ziemassvētku vakars saistās ar dāvanām, svecītēm, ģimenes kopā sanākšanu un laba vēlējumiem. Mūsdienās vairs netiek tik liela vērība pievērsta Ziemassvētku nozīmei kā tādai, dažādiem simboliem, tradīcijām un senlatviešu parašām. Kādus ēdienus gatavot svētku vakara galdam, kāda ir to nozīme saistībā ar Ziemassvētkiem un kādus ticējumus šajā vakarā ievērot?

Veikalu jaunumi- ACCENTA veikalu darba laiks svētkos.

ACCENTA veikalu darba laiks svētku nedēļā ir mainīts. Ja bijāt nolēmuši šajā periodā iekārtot savu mājokli, tad jāpatur prātā jaunie veikalu darba laiki.