Citu tautu virtuve

Francijas virtuve

Francija var vispāratzīti saukties par kulinārijas lielvalsti, pateicoties tās iedzīvotāju attieksmei pret ēdamlietām. Viņiem patīk labi paēst! Francūža spalvai pieder groteskais romāns par milžiem - izēdājiem, kurā Rablē sulīgi apraksta Pantagriela maltītes. Pirmo grāmatu par garšas fizioloģiju uzrakstīja, protams, francūzis. Un tikai francūzis spēja dot ēdienam nosaukumu "Daiļās Auroras spilvens". Tādas jutekliskās baudas kā vēderprieks un mīla Francijā ir cieši blakus.

Pret dažiem produktiem tiek izjusta īsta bijība. Burgundijas ar kadiķu un egļu malku žāvētā desa tautā iesaukta par Jésus, jo tā ir tik laba kā Pestītājs. Cūkas subproduktus Overņā ar cieņu dēvē par monsieur, bet par labi nogatavinātu Kamambēras sieru kāds normandiešu siera mīļotājs izteicies, ka tas smaržo ka mīļā Dieva kājas. Stāsta, ka šī siera recepti Lielās Franču revolūcijas laikā paglābies priesteris atstājis kā pateicību dievbijīgam zemnieku pārim, kas viņu izmitinājuši, tādā kārtā novērtējot siera recepti savas dzīvības cenā.

Franči nekavējas izmantot uzturā visu, kas iepatīkas. Korsikas virtuvē plaši izmanto skābenes, neīsto pieneni, gurķumētras, magoņu ziedus, kā arī neskaitāmus savvaļas garšaugus, kuru smarža ir tik stipra, ka Napoleons to sajutis jau pa lielu gabalu, tuvojoties dzimtajai salai.

Salātu cigoriņi, saukti arī par endīviju cigoriņiem, radušies pateicoties kādam fermerim, kurš pagaršoja lapiņas, ko izdzina pagrabā noglabātās cigoriņu saknes, un atzina tās par labām esam. Pie lietas ķērās botāniķis - selekcionārs un - voilá - Briseles tirgū parādījās vēl viena ēdama lieta.

Cittautiešu apziņā Francija kulinārijas ziņā saistās ar vīnu, sieriem,  foie gras - zosu aknu pastēti un trifelēm. Neaizmirstiet epitetu "slavens"! Jā, protams, arī baguette - garā baltmaize, kas jau iekarojusi visu pasauli, Francijā parādījās 18.gadsimtā.

Trifeles ir lodveida sēnes ar kārpainu virsmu un kodīgu smaržu. Tās meklē ar īpaši apmācītu suņu un sivēnmāšu palīdzibu. Lielākā daļa trifeļu nāk no Perigordas provinces, ražas laiks ilgst no agra rudens līdz ziemas sākumam. Tomēr Francija tik tikko spēj apmierināt pasaulē augošo pieprasījumu pēc trifelēm, kas pie tam nepadodas kultivēšanai. Līdz ar to prieks izmantot trifeles uzturā ir dārgs, un arī to dzimtenē trifeļu mērci lieto galvenokārt kā piedevu pie smalkas liellopu gaļas.

Francijas dienvidaustrumdaļas virtuvē zosīm ir īpaša vieta. Tur gatavo confit d'oie, tā ir zoss gaļa, ko sautē savos taukos, līdz tā pusizšķīst, un tad to konservē. Tāpat mēdz gatavot arī pīļu, vistu, fazānu, tītaru, irbju un pat cūkas gaļu. Tā ir kļuvusi par Gaskoņas provinces tradicionālo maltīti. Droši vien arī D'Artanjans, kurš, kā zināms, nāk no šīs provinces, būs ēdis šo "ievārījumu".

Visā Francijā pastāv nerakstīts likums, ka desertā noteikti jāpasniedz siers. Uzskata, ka Francijā ir jānobauda 365 siera šķirnes, katrai dienai savu. Patiesībā to izdarīt nemaz nebūtu tik grūti, jo sieru daudzveidība ir vēl lielāka. Par sieru izcelšanos stāsta leģendas. Rokforas siers esot radies, pateicoties sievietes skaistumam. Kāds gans agrā pavasarī aizgrābts sekojis skaistai meičai, atstājis savu apkaltušo maizi mērcējoties aitas pienā. Tā radies zilām svēdrām cauraustais siers.

Gandrīz katrā Francijas provincē ir savas īpatnības, kas saistītas ar ģeogrāfisko stāvokli, novada tradīcijām, kā arī atkarīgas no pieejamajiem produktiem un gatavošanas paņēmieniem. Tā piekrastē ēd austeres, gliemenes, garneles un citas jūras veltes, kā gurķīšus konservē jūras aļģes, bet maz lieto piena produktus. Francijas dienvidrietumu daļā neskaitāmos variantos gatavo pupiņu ēdienus, visur, kur ļauj klimats, audzē dažādus dārzeņus, ābolus, olīvas, artišokus, vīnogas un kopj mājputnus un lopus. Dažos novados izmanto apbrūnināšanu, tā apcep sēnes, dārzeņus un pat augļus, kurpretī citur dod priekšroku vienkāršam pagatavošanas veidam - á la nage, nenomācot produkta garšu.

Dažas lietas franču virtuvē nerūdītam latviešu vēderam var likties par traku. Ja dūres lieluma bumba, kas sastāv no cūkas tauku plēvē ceptiem sasmalcinātiem spinātiem, cūku aknām, sagrieztām plaušām, iekšējiem orgāniem, teļa galvas gaļas, ka arī svaiga "zaļa" speķa, sīpoliem, ķiplokiem un zaļumiem vēl varētu rosināt apetīti, ko lai saka par alū vārītu vārnu ar dārzeņiem? Un, ja ar varžu ēšanu tā kā būtu aprasts, tad doma par pavasara pelēkā dziedoņa cīruļa ēšanu latvju sirdij paliek sveša. Tomēr pat Francijā kulinārijas un etiķetes likumi nav nepārkāpjami, jo viss ir atkarīgs no katra cilvēka gaumes. Arī kulinārijas lielvalstī pie zivs baltvīna vietā iespējams pasniegt sarkanvīnu, vienkārši tāpēc, ka garšo labi.

 

Materiāls izmantots no portala „kuršuzsauks.lv"

Password generator

Aptauja

Kādas pārmaiņas Jus plānojat veikt savā mājolkī 2014. gadā?

INSTRUKCIJAS

» Instrukcijas

» Kā salikt moduļu skapi?

» Atvilktnes salikšanas instrukcija

Brīvi stāvošo skapju salikšanas instrukcijas:

» BS1D - 3

» BS2D - 1

» BS2D - 2

» BS3D - 1

» BS4D - 1

Aktivitātes

Lielveikalu jaunumi- TC „Spice Home” ĶERTĀS DIENAS no 9.- 11. martam.

TC „Spice Home” jau piekto reizi rīko akciju- ĶERTĀS DIENAS. Šoreiz akcija norisināsies no 9. līdz 11. martam un veikali piedāvās savām precēm atlaides līdz 70 %. Atrodiet sev vajadzīgās mantas un šajā nedēļas nogalē dodieties uz TC „Spice Home”, lai iegādātos preces par īpašām atlaidēm.

Ekspozīciju izpārdošanas akcija ACCENTA veikalos jau no 24.02.12.

Plānojiet iegādāties virtuves iekārtu? Izmantojiet iespēju iegādāties virtuves iekārtu ar 50 % atlaidi ACCENTA veikalos, ekspozīciju izpārdošanas ietvaros. Zemākas cenas vairs nebūs!

ACCENTA padomi- atvieglojiet savu ikdienu.

Iegādājoties preces internetā bieži rodas dažādi jautājumi un neskaidrības par preču izskatu, piegādi un maksāšanas kārtību. Kā neapjukt šajā lielajā piedāvājuma klāstā un izvēlēties tieši to, ko jūs vēlaties? ACCENTA piedāvā īpašu sadaļu ACCENTA padomi, kas palīdzēs sarežģītas lietas ieraudzīt vienkāršā veidā.

Interjera dizaina jaunumi- vai metāla materiāli 2012. gadā iederēsies Jūsu virtuvē?

Katrs gads nāk ar jaunām tendencēm un krāsu gammām. Kas jauns būs vērojams šajā gadā virtuvju dizainā? Ar jaunākajām tendencēm iepazīstina Savienoto Valstu krāsu asociācija (Color Association of the United States).

Ziemas preču kolekciju izpārdošana TC „Rīga Plaza” ir klāt!

Vēl ziemai tā īsti nemaz nesākoties, visi lielākie iepirkšanās centri steidz rīkot ierastās ziemas preču izpārdošanas akcijas. Arī modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” jau 9. janvārī sāksies iepriekšējo kolekciju izpārdošanas. Grandiozās atlaides turpināsies līdz 22. janvārim.

Sveicam visus ar 2012.- Pūķa gada iestāšanos!

Jaunais gads ir sagaidīts un šobrīd jau ar visiem 100 % varam mesties iekšā cīņā ar pūķi. Lai spētu šo valdonīgo dzīvnieku pieradināt viņš ir jāizprot. Kāds ir 2012. gada pūķis?

Ko mums atnesīs jaunais 2012. pūķa gads?

No katra jauna gada mēs gaidām ko savādāku un īpašu. Ko atnesīs 2012. pūķa gads?

Ko likt Vecā gada vakarā svētku galdā?

Vecā gada pavadīšanas un jaunā gada sagaidīšanas rituāls parasti tiek saistīts ar labi klātiem svētku galdiem. Ko likt uz svētku galda un kāda ir svētku ēdienu nozīme?

Ziemassvētku tradīcijas un nozīme.

Ziemassvētku vakars saistās ar dāvanām, svecītēm, ģimenes kopā sanākšanu un laba vēlējumiem. Mūsdienās vairs netiek tik liela vērība pievērsta Ziemassvētku nozīmei kā tādai, dažādiem simboliem, tradīcijām un senlatviešu parašām. Kādus ēdienus gatavot svētku vakara galdam, kāda ir to nozīme saistībā ar Ziemassvētkiem un kādus ticējumus šajā vakarā ievērot?

Veikalu jaunumi- ACCENTA veikalu darba laiks svētkos.

ACCENTA veikalu darba laiks svētku nedēļā ir mainīts. Ja bijāt nolēmuši šajā periodā iekārtot savu mājokli, tad jāpatur prātā jaunie veikalu darba laiki.