Citu tautu virtuve

Igauņu nacionālā virtuve

Igauņu virtuve, atšķirībā no tuvējām kaimiņvalstīm, daudz lielākā mērā ir saglabājusi senās, nacionālās īpatnības, kas ietekmē ēšanas paradumus arī tagad. No pirmā acu uzmetiena tā šķiet vienkārša un pieticīga, bet, ja ņem vērā produktus un ēdienu gatavošanas paņēmienus, tad tieši tur slēpjas arī tās pievilcība un savdabība.

Galvenie produkti, kas raksturīgi tradicionālajai igauņu virtuvei, ir zivis, piens, skābais un saldais krējums, liesa un cauraugusi cūkgaļa, kartupeļi, kāposti, zirņi, grūbas. Turklāt kartupeļi un piens ir tie brīnumlīdzekļi, bez kuriem igauņi reti kad var iztikt. Ja tie ir pie rokas, tad skaidrs, ka būs ko galdā likt, vienalga, kādā variantā, jo attiecībā uz kartupeļiem un pienu igauņiem izdomas netrūkst. Piedevām vēl tās ir lietas, ko var kombinēt gandrīz vai ar visu, kas vien ir ēdams, piemēram, pienu ar zirņiem un zivi, kartupeļus ar smalkmaizītēm utt.

Vēl viena nacionālā īpatnība - ēdienu gatavošanas paņēmienu klāsts ir ļoti šaurs, varētu pat sacīt, vienpusīgs - vārīšana. Dārzeņi, gaļa, zivis, olas, sēnes - viss pārsvarā tiek vārīts, bet tikai retu reizi -cepts. Toties arī cepšanai igauņu gaumē piemīt savas īpatnības, drīzāk to varētu saukt par sautēšanu, jo process notiek pienā un skābajā krējumā vai arī pienā un miltos, bez taukvielām. Viņi to sauc par cepšanu, un rezultātā rodas ēdieni, kas ir pa pusei cepti, pa pusei vārīti.

Pikanti un garšvielām bagāti ēdieni igauņu virtuvē nav cieņā, tos drīzāk varētu raksturot kā maigus un pieticīgi neizteiksmīgus. Taču tajā pašā laikā tas kopumā rada šai tautai raksturīgu stilu. Protams, neiztiek bez sīpoliem, dillēm, majorāna un ķimenēm, reizēm arī pētersīļiem un selerijām, tomēr devas ir pietiekami mazas, lai nespētu īpaši ietekmēt ēdienu garšu. Vietām strikti tiek ievērotas dažas garšaugu lietošanas tradīcijas, piemēram, dilles pie reņģēm, majorāns pie asinsdesas, ķimenes pie biezpiena, pētersīļi un selerijas pie gaļas zupām, taču ne visām.

Bet par spīti pieticībai, igauņu ēdieniem piemīt tāda interesanti ziemeļnieciska garša. To panāk ar vārāmā šķidruma un produktu kombināciju, kas citu tautu gaumei ne vienmēr ir pieņemama, piemēram, zivs un cūkas speķis, āboli ar vērša asinīm, zirņi ar pienu.

Tradicionālais igauņu pusdienu galds ir visnotaļ vienkāršs - aukstās uzkodas, piena un gaļas zupas, biezputrā savārīti dārzeņi ar grūbām, putraimiem utml., zivis un pasmagi saldie ēdieni, gatavoti pārsvarā no miltiem, kartupeļu cietes, ogām un maizes.

Aukstā galda klājumā igauņi nepieliek īpašas pūles - rupjmaize, marinētas reņģes vai siļķes, siļķes ar krējumu un aukstiem kartupeļiem, piens, paniņas, kāda aukstā gaļa vai vārīts šķiņķis, vārītas olas un kama.

Par kamu varētu būt īpašs stāsts, jo šim ēdienam, šķiet, varētu būt visvairāk dedzīgu piekritēju un tikpat krasu noliedzēju. Tie ir brūngani milti, iegūti no zirņiem, pupām, rudziem, miežiem un auzām. Pagatavošana ir ātra un vienkārša - to samaisa ar pienu vai rūgušpienu, ja vēlas, pieliek cukuru, un gatavs!

Maizes cepšanā igauņi jau agrākos laikos ir likuši lietā visu iespējamo fantāziju un produktus un cepuši rupjmaizi, saldskābmaizi, kartupeļu maizi, burkānu maizi, maizi no rudzu miltiem aun kartupeļiem ar kaņepju eļļu, medusmaizi... Šīs tradīcijas pilnā sparā tiek turpinātas arī tagad.

Igauņu tradicionālajai virtuvei ir arī grūbu ēdieni - grūbu zupas, grūbas ar dārzeņiem, grūbu putras, taču tās atšķiras, piemēram, no latviešiem pierastās grūbu biezputras, jo igauņu variantā pievieno gan auzu pārslas, gan kartupeļus, gan zirņu miltus un vāra pienā.

Ļoti lielu daļu igauņu ēdienkartes aizņem zivis, ko lielākoties gatavo, ievērojot tradīcijas. Ēdieniem, kas top no zivīm un piena, izmanto tikai balto fileju bez asakām - pārsvarā mencas, butes vai sīgas. Savukārt zivju zupu ar kāpostiem vāra no līdakām. Sīkākās zivteles mēdz samalt, samaisīt ar speķa gabaliņiem un pārkaisīt ar dillēm. Zupām bieži vien izmanto vītinātas zivis, bet otrajiem ēdieniem - kūpinātas. Interesanti, ka igauņi pie zivju ēdieniem tikpat kā neliek klāt sīpolus, kas citu tautu zivju virtuvē ir gandrīz vai obligāts pasākums.

Gaļas ēdienu jomā igauņu virtuve neizceļas ne ar daudzveidību, ne ar interesantu pieeju - gaļu vienkārši vāra vai sautē un pasniedz ar vārītiem dārzeņiem un piena vai krējuma mērci.

Password generator

Aptauja

Kādas pārmaiņas Jus plānojat veikt savā mājolkī 2014. gadā?

INSTRUKCIJAS

» Instrukcijas

» Kā salikt moduļu skapi?

» Atvilktnes salikšanas instrukcija

Brīvi stāvošo skapju salikšanas instrukcijas:

» BS1D - 3

» BS2D - 1

» BS2D - 2

» BS3D - 1

» BS4D - 1

Aktivitātes

Lielveikalu jaunumi- TC „Spice Home” ĶERTĀS DIENAS no 9.- 11. martam.

TC „Spice Home” jau piekto reizi rīko akciju- ĶERTĀS DIENAS. Šoreiz akcija norisināsies no 9. līdz 11. martam un veikali piedāvās savām precēm atlaides līdz 70 %. Atrodiet sev vajadzīgās mantas un šajā nedēļas nogalē dodieties uz TC „Spice Home”, lai iegādātos preces par īpašām atlaidēm.

Ekspozīciju izpārdošanas akcija ACCENTA veikalos jau no 24.02.12.

Plānojiet iegādāties virtuves iekārtu? Izmantojiet iespēju iegādāties virtuves iekārtu ar 50 % atlaidi ACCENTA veikalos, ekspozīciju izpārdošanas ietvaros. Zemākas cenas vairs nebūs!

ACCENTA padomi- atvieglojiet savu ikdienu.

Iegādājoties preces internetā bieži rodas dažādi jautājumi un neskaidrības par preču izskatu, piegādi un maksāšanas kārtību. Kā neapjukt šajā lielajā piedāvājuma klāstā un izvēlēties tieši to, ko jūs vēlaties? ACCENTA piedāvā īpašu sadaļu ACCENTA padomi, kas palīdzēs sarežģītas lietas ieraudzīt vienkāršā veidā.

Interjera dizaina jaunumi- vai metāla materiāli 2012. gadā iederēsies Jūsu virtuvē?

Katrs gads nāk ar jaunām tendencēm un krāsu gammām. Kas jauns būs vērojams šajā gadā virtuvju dizainā? Ar jaunākajām tendencēm iepazīstina Savienoto Valstu krāsu asociācija (Color Association of the United States).

Ziemas preču kolekciju izpārdošana TC „Rīga Plaza” ir klāt!

Vēl ziemai tā īsti nemaz nesākoties, visi lielākie iepirkšanās centri steidz rīkot ierastās ziemas preču izpārdošanas akcijas. Arī modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” jau 9. janvārī sāksies iepriekšējo kolekciju izpārdošanas. Grandiozās atlaides turpināsies līdz 22. janvārim.

Sveicam visus ar 2012.- Pūķa gada iestāšanos!

Jaunais gads ir sagaidīts un šobrīd jau ar visiem 100 % varam mesties iekšā cīņā ar pūķi. Lai spētu šo valdonīgo dzīvnieku pieradināt viņš ir jāizprot. Kāds ir 2012. gada pūķis?

Ko mums atnesīs jaunais 2012. pūķa gads?

No katra jauna gada mēs gaidām ko savādāku un īpašu. Ko atnesīs 2012. pūķa gads?

Ko likt Vecā gada vakarā svētku galdā?

Vecā gada pavadīšanas un jaunā gada sagaidīšanas rituāls parasti tiek saistīts ar labi klātiem svētku galdiem. Ko likt uz svētku galda un kāda ir svētku ēdienu nozīme?

Ziemassvētku tradīcijas un nozīme.

Ziemassvētku vakars saistās ar dāvanām, svecītēm, ģimenes kopā sanākšanu un laba vēlējumiem. Mūsdienās vairs netiek tik liela vērība pievērsta Ziemassvētku nozīmei kā tādai, dažādiem simboliem, tradīcijām un senlatviešu parašām. Kādus ēdienus gatavot svētku vakara galdam, kāda ir to nozīme saistībā ar Ziemassvētkiem un kādus ticējumus šajā vakarā ievērot?

Veikalu jaunumi- ACCENTA veikalu darba laiks svētkos.

ACCENTA veikalu darba laiks svētku nedēļā ir mainīts. Ja bijāt nolēmuši šajā periodā iekārtot savu mājokli, tad jāpatur prātā jaunie veikalu darba laiki.