Citu tautu virtuve

Grieķijas virtuve

Grieķijas virtuve ir viena no populārākajām virtuvēm pasaulē. Tā ir īsta zemnieku un zvejnieku virtuve, kuras pamatā ir vienkāršas, veselīgas izejvielas. Ēdieni šeit ir garšvielām bagāti un aromātiski. Grieķijā ēdienus mēdz pasniegt nevis karstus, bet tikai siltus.  Pamatēdienus Grieķijā visbiežāk gatavo no jēra gaļas. Garšīgākie Grieķijas gaļas ēdieni tiek gatavoti no svaigas jēra gaļas karbonādes barbekjū stilā ar garšvielām. Izcils ēdiens ir jēra gaļas sautējums moussaka.

To gatavo no maltas jēra gaļas, baklažāniem, kartupeļu šķēlēm un tomātu pastas. Pasniedzot tā tiek pārlieta ar bechamel mērci un kausētu sieru. Šis ēdiens ir pazīstams ne tikai Grieķijā, bet arī daudzās citās pasaules valstīs. Vēl kāds pamatēdiens ir malta vai uz iesmiem cepta aitas gaļa, kuru pasniedz kopā ar maizi. Pie galvenajiem ēdieniem var lietot grieķu vīnus, kā arī jebkuru citu baltvīnu. Līdz 1980. gadam grieķu vīni nebija sevišķi labas kvalitātes, bet pēdējā laikā tie ir sasnieguši pasaules kvalitātes standartus. Grieķijā ir iecienīts arī alus, piemēram, "Heineken" un "Amstel".

Grieķiem garšo arī dažādi krāsnī cepti pīrāgi, piemēram, spanokopita, kas ir mīklas kārtojums ar spinātu un fetas siera pildījumu. Grieķu veģetārieši var ēst halloumi, kas nozīmē ceptu sieru. Grieķijā atradīsiet arī daudzus pīrādziņus ar maltas gaļas un pat baklažānu un tomātu pildījumu. Var tikt pasniegtas arī maltas jēra gaļas bumbiņas. Savukārt giross, kas aizgūts no Turcijas ēdiena kebab, ir viens no populārākajiem "fast food" ēdieniem. Garšīgas ir arī zupas, piemēram, fasolada - gatavota no tomātiem, pupiņām, burkāniem, selerijām un liela daudzuma olīveļļas. Svarīga virtuves sastāvdaļa ir arī no filo mīklas izveidoti vairāki ēdieni, piemēram, kotopitta, kura sastāvā ir samalta vistas fileja ar fetas sieru un zaļumiem vai spanokopita, kuras sastāvā ir fetas siers ar spinātiem.

Īpašs stāsts ir par vīnogām. Tās izmanto ne tikai vīna darīšanai un slavenā brendija "Metaxa" iegūšanai. Skābētas un sālītas vīnogu lapas izmanto par ietinamo dažādu uzkožamo gatavošanai, bet ogas - desertam.

Siers, īpaši jau kazas siers feta, ir ļoti populārs ne tikai Grieķijā, bet arī citur pasaulē. To izmanto salātos, gaļas ēdienos un liek uz maizes. Šo sieru mēdz arī grillēt ietītu vīnogu lapās. Fetas sieru gatavo no kazas piena.

Desertos tiek piedāvātas dažādas kūkas, kuru sastāvā ir sviesta mīkla, jogurts, medus sīrups un citas gardas lietas. Kā lielisku piemēru var minēt baklava - saldās mīklas kārtas, pildītas ar riekstiem, cukuru, sīrupu un krustnagliņām. Saldajā ēdienā var baudīt arī vārītus, saldinātus rīsus vai makaronus, kas tiek pagatavoti ar saldu kondensēto pienu un krustnagliņām. Savukārt tāds ēdiens kā semolina ir līdzīgs mannas putrai. Desertos pasniedz arī augļus, vīģes, turku grieķu stila cepumus ar pistācijām, kā arī biezu, stipru un saldu kafiju.

Vissenākais un Grieķijas virtuvei raksturīgākais produkts ir olīveļļa, kura tiek pievienota praktiski ikvienam ēdienam. Olīveļļa tiek iegūta no šajā reģionā augošiem kokiem un piešķir grieķu ēdieniem specifisko garšu. Arī olīves Grieķijā prot izmantot neskaitāmos veidos. Gan iepriekš minētā olīveļļa, gan sālītas, marinētas un ar dažādiem maisījumiem pildītas olīves grezno salātus, gaļas un zivju ēdienus, kā arī aromatizē zupas. Olīves tiek ieceptas pat maizē. Bez pasaulē pazīstamākajām grieķu melnajām, rūgtajām un sāļajām Kalamata olīvēm nav iedomājami slavenie grieķu salāti.

Bez klasiskajiem grieķu salātiem, kurus gatavo no tomātiem, gurķiem, sīpoliem, zaļajiem pipariem, olīvēm, olīveļļas un oregāno, ir vēl daudzi citi šo salātu veidi. Varam minēt dažus piemērus - baklažānu salāti ar piparmētrām, astoņkāju salāti, spinātu salāti ar ķirbju sēklām, apelsīniem un fetas sieru, graudu un lielo balto pupu salāti un citi. Runājot par salātiem, jāmin tas, ka grieķi bieži vien par salātiem dēvē arī tādus ēdienus, ko mēs sauktu par biezeņiem, pastu vai kā citādi, piemēram, jogurts ar zivju ikriem, kuru ēd kopā ar svaigu vai pagrauzdētu maizi.

Svarīgākie dārzeņi ir tomāti, baklažāni, kartupeļi, zaļās pupiņas un sīpoli. No graudiem grieķi visvairāk lieto kviešus un miežus. Grieķi lieto ziedu medu un dažādu citrusaugļu medu (citroni, apelsīni un citi) un priežu medu no skuju kokiem.

Atšķirībā no citām šī klimata valstīm, Grieķijā pārsvarā izmanto oregano, piparmētru, ķiplokus, sīpolus, dilles un lauru lapas. Citas iecienītas garšvielas ir baziliks un fenheļa sēklas. Daudzās grieķu receptēs pie gaļas tiek izmantotas saldās garšvielas, piemēram, kanēlis un krustnagliņas sautējumos un muskatriekstus, gatavojot mērces. Citi tipiski produkti ir jērs, cūkgaļa, olīves, fetas siers, vīnogu lapas un jogurts. Desertos pārsvarā lieto riekstus un medu.

Par cik Grieķijā pārsvarā tiek audzētas kazas un aitas, liellopu gaļa šajā zemē ir retums. Šī iemesla dēļ grieķu virtuvē nelieto govs piena produktus (pienu, sviestu, krējumu). Šo produktu vietā tiek izmantota olīveļļa, kas ir daudz veselīgāk. Tas ir viens no iemesliem Vidusjūras paradoksam - Grieķijas iedzīvotāju vidējais dzīves ilgums ir garāks nekā citu Rietumeiropas valstu iedzīvotājiem. Grieķu virtuves ēdieniem ir zems holesterīna līmenis.

Zivju ēdieni Grieķijā ir ļoti izplatīti, it sevišķi piekrastes rajonos un salās. Zivis parasti gatavo veselas, pirms gatavošanas tās marinē olīveļļas un citrona sulas maisījumā, kas ir ļoti iecienīts garšas uzlabotājs. Ļoti iecienīti ir dažādi vēžveidīgie. Lai saglabātu svaigās un trauslās garšas īpašības, Grieķijā zivis tiek grillētas. Slavenie astoņkāji tiek gan cepti olīveļļā ar ķiplokiem, gan marinēti ar etiķi un garšvielām. Salās pasniedz arī eļļā ceptus kalmāru gredzentiņus, kas pazīstami visā pasaulē. Gredzentiņi tiek apvārtīti miltos un vārīti augu eļļā. Līdzīgi ir ar marides -mazām zivtiņām pikantā apvalkā. Šis ir iecienīts, patīkami kraukšķīgs ēdiens. Par īpašām delikatesēm tiek uzskatīti arī kalmāri, pildīti ar halloumi sieru, ķiplokiem, maizes drupačām un garšvielām vai arī spinātiem.

Līdzīgi kā Itālijā, arī grieķu virtuvē iecienīti ir ēdieni no makaroniem. Grieķi makaronus pasniedz ar sieru, gaļu, pupām, saknēm u.t.t. Būtiska makaronu sastāvdaļa ir kviešu milti, bet grieķu gaumē viens no makaronu veidiem ir olu nūdeles,kas iegūtas, makaronu mīklai pievienojot daudz sakultu olu. Šādi pagatavoti makaroni ir īpaši sātīgi. Mērces, kuras pasniedz pie makaroniem, tiek gatavotas no tomātiem, gaļas un siera. Viens no gardākajiem makaronu ēdieniem grieķu virtuvē ir pseftopetino, kas tiek gatavots no baklažāniem.

Password generator

Aptauja

Kādas pārmaiņas Jus plānojat veikt savā mājolkī 2014. gadā?

INSTRUKCIJAS

» Instrukcijas

» Kā salikt moduļu skapi?

» Atvilktnes salikšanas instrukcija

Brīvi stāvošo skapju salikšanas instrukcijas:

» BS1D - 3

» BS2D - 1

» BS2D - 2

» BS3D - 1

» BS4D - 1

Aktivitātes

Lielveikalu jaunumi- TC „Spice Home” ĶERTĀS DIENAS no 9.- 11. martam.

TC „Spice Home” jau piekto reizi rīko akciju- ĶERTĀS DIENAS. Šoreiz akcija norisināsies no 9. līdz 11. martam un veikali piedāvās savām precēm atlaides līdz 70 %. Atrodiet sev vajadzīgās mantas un šajā nedēļas nogalē dodieties uz TC „Spice Home”, lai iegādātos preces par īpašām atlaidēm.

Ekspozīciju izpārdošanas akcija ACCENTA veikalos jau no 24.02.12.

Plānojiet iegādāties virtuves iekārtu? Izmantojiet iespēju iegādāties virtuves iekārtu ar 50 % atlaidi ACCENTA veikalos, ekspozīciju izpārdošanas ietvaros. Zemākas cenas vairs nebūs!

ACCENTA padomi- atvieglojiet savu ikdienu.

Iegādājoties preces internetā bieži rodas dažādi jautājumi un neskaidrības par preču izskatu, piegādi un maksāšanas kārtību. Kā neapjukt šajā lielajā piedāvājuma klāstā un izvēlēties tieši to, ko jūs vēlaties? ACCENTA piedāvā īpašu sadaļu ACCENTA padomi, kas palīdzēs sarežģītas lietas ieraudzīt vienkāršā veidā.

Interjera dizaina jaunumi- vai metāla materiāli 2012. gadā iederēsies Jūsu virtuvē?

Katrs gads nāk ar jaunām tendencēm un krāsu gammām. Kas jauns būs vērojams šajā gadā virtuvju dizainā? Ar jaunākajām tendencēm iepazīstina Savienoto Valstu krāsu asociācija (Color Association of the United States).

Ziemas preču kolekciju izpārdošana TC „Rīga Plaza” ir klāt!

Vēl ziemai tā īsti nemaz nesākoties, visi lielākie iepirkšanās centri steidz rīkot ierastās ziemas preču izpārdošanas akcijas. Arī modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” jau 9. janvārī sāksies iepriekšējo kolekciju izpārdošanas. Grandiozās atlaides turpināsies līdz 22. janvārim.

Sveicam visus ar 2012.- Pūķa gada iestāšanos!

Jaunais gads ir sagaidīts un šobrīd jau ar visiem 100 % varam mesties iekšā cīņā ar pūķi. Lai spētu šo valdonīgo dzīvnieku pieradināt viņš ir jāizprot. Kāds ir 2012. gada pūķis?

Ko mums atnesīs jaunais 2012. pūķa gads?

No katra jauna gada mēs gaidām ko savādāku un īpašu. Ko atnesīs 2012. pūķa gads?

Ko likt Vecā gada vakarā svētku galdā?

Vecā gada pavadīšanas un jaunā gada sagaidīšanas rituāls parasti tiek saistīts ar labi klātiem svētku galdiem. Ko likt uz svētku galda un kāda ir svētku ēdienu nozīme?

Ziemassvētku tradīcijas un nozīme.

Ziemassvētku vakars saistās ar dāvanām, svecītēm, ģimenes kopā sanākšanu un laba vēlējumiem. Mūsdienās vairs netiek tik liela vērība pievērsta Ziemassvētku nozīmei kā tādai, dažādiem simboliem, tradīcijām un senlatviešu parašām. Kādus ēdienus gatavot svētku vakara galdam, kāda ir to nozīme saistībā ar Ziemassvētkiem un kādus ticējumus šajā vakarā ievērot?

Veikalu jaunumi- ACCENTA veikalu darba laiks svētkos.

ACCENTA veikalu darba laiks svētku nedēļā ir mainīts. Ja bijāt nolēmuši šajā periodā iekārtot savu mājokli, tad jāpatur prātā jaunie veikalu darba laiki.