Citu tautu virtuve

Itāļu virtuve

Tas ir pārsteidzoši, cik daudzi cilvēki, kas sevi uzskata par labiem itāļu virtuves pazinējiem, nemaz neapzinās lielās reģionālās atšķirības ēšanas tradīcijās. Piemēram, pasta ir ļoti populārs ēdiens visā Itālijā, izņemot tās ziemeļu daļu - te iecienītāks ir risoto. Lielākā daļa itāļu uzturā lieto dārzeņus, graudaugus, pākšaugus, gaļai savā ēdienkartē atstājot otro vietu. Savukārt nerafinētu olīveļļu izmanto Itālijas dienvidos, bet rafinētu eļļu atradīsiet ziemeļos.

Tam par iemeslu ir fakts, ka līdz 1861. gadam Itālijā pastāvēja vairākas provinces, katra ar savu valdnieku, armiju, floti, kultūras tradīcijām un savu individuālo attieksmi pret ēdienu. Arī paši itāļi uzskata, ka šāds jēdziens kā viņu tautas īpašā virtuve ir nepareizs. Bet tas nav par šķērsli visiem interesentiem izzināt šīs skaistās zemes bagātās ēšanas tradīcijas.

Viens no populārākajiem valsts reģionālajiem iedalījumiem ir šāds: ziemeļu Itālija, centrālā Itālija, dienvidu Itālija un salas. Pie tam, kā jau minējām, katrā reģionā ir atšķirīgas virtuves tradīcijas.

Itāļu virtuves pamatā ir dārzeņi, graudaugi, augļi, zivis, sieri un gaļa, kuras cepšanai tiek izmantota olīveļļa (izņemot tālākos ziemeļu reģionus). Šīs tradīcijas aizsākās vairākus gadsimtus atpakaļ, kad itāļi vēl bija nabadzīga tauta un tiem nebija plašu līdzekļu un iespēju būt gastronomiski izvēlīgiem. Taču tagad šīs saulainās zemes paražas tiek uzskatītas par vienu no iespējamiem pamatiem, uz kuriem cilvēkiem balstīt veselīgas un pareizas ēšanas paradumus.

Var sacīt, ka ne katrs Itālijā prot labi gatavot, bet toties katrs itālis pratīs labi paēst. Ēšana kā rituāls ir vēl viens apliecinājums itāļu mūžsenajai prasmei pārvērst dzīvi mākslā. Runā, ka Itālijā katru dienu pusdienlaikā dzīve uz pāris stundām apstājas. Tēvi dodas mājup no darba un bērni no skolas, lai lēni un mierīgi ieturētu kopīgu ģimenes maltīti. Pusdienas Itālijā var uzskatīt par dienas svarīgāko notikumu ģimenē.

Itāļu virtuvi nevar iepazīt, pusdienojot tikai greznajos restorānos. Itāļi paši iesaka apmeklēt mazus krodziņus, kuros nepasniedz ēdienkarti, bet lieliski zina, ko jums piedāvāt. Kad viesosieties šajā zemē, ir lietderīgi atminētos veco parunu "Kad esi Romā, uzvedies kā romietis". Tas nozīmē, ka vajadzētu apgūt dažus itāļu ēsanas paradumus. Piemēram, itāļiem ir tikai divas galvenās ēdienreizes dienā. Viņiem neeksistē tādas brokastis kā mums - tā vietā viņi izvēlas vienkāršu cappuccino tasīti. Pie tam, jo vairāk piena ir klāt kafjai, jo labāk. Silti ieteicams ir nenašķoties starp ēdienreizēm, kas palīdz vēl vairāk novērtēt maltītes sniegtās patīkamās izjūtas. Vēl kāds svarīgs noteikums - ēdiet nesteidzoties un apgūstiet šo ēšanas māklsu, pusdienojot rāmā gaisotnē ar pudeli laba vīna un patīkamām sarunām. Itāļu pavāriem ir patiess prieks iepazīstināt ārzemju viesus ar savas tautas tradīcijām, tāpēc šāda steiga var tikt uztverta kā apvainojums. Visbeidzot - atcerieties, ka itāļi mēdz pusdienot stipri vēlāk nekā mēs. Tas nozīmē, ka plānojiet restorāna apmeklējumu ne ātrāk par septiņiem vakarā!

Password generator

Aptauja

Kādas pārmaiņas Jus plānojat veikt savā mājolkī 2014. gadā?

INSTRUKCIJAS

» Instrukcijas

» Kā salikt moduļu skapi?

» Atvilktnes salikšanas instrukcija

Brīvi stāvošo skapju salikšanas instrukcijas:

» BS1D - 3

» BS2D - 1

» BS2D - 2

» BS3D - 1

» BS4D - 1

Aktivitātes

Lielveikalu jaunumi- TC „Spice Home” ĶERTĀS DIENAS no 9.- 11. martam.

TC „Spice Home” jau piekto reizi rīko akciju- ĶERTĀS DIENAS. Šoreiz akcija norisināsies no 9. līdz 11. martam un veikali piedāvās savām precēm atlaides līdz 70 %. Atrodiet sev vajadzīgās mantas un šajā nedēļas nogalē dodieties uz TC „Spice Home”, lai iegādātos preces par īpašām atlaidēm.

Ekspozīciju izpārdošanas akcija ACCENTA veikalos jau no 24.02.12.

Plānojiet iegādāties virtuves iekārtu? Izmantojiet iespēju iegādāties virtuves iekārtu ar 50 % atlaidi ACCENTA veikalos, ekspozīciju izpārdošanas ietvaros. Zemākas cenas vairs nebūs!

ACCENTA padomi- atvieglojiet savu ikdienu.

Iegādājoties preces internetā bieži rodas dažādi jautājumi un neskaidrības par preču izskatu, piegādi un maksāšanas kārtību. Kā neapjukt šajā lielajā piedāvājuma klāstā un izvēlēties tieši to, ko jūs vēlaties? ACCENTA piedāvā īpašu sadaļu ACCENTA padomi, kas palīdzēs sarežģītas lietas ieraudzīt vienkāršā veidā.

Interjera dizaina jaunumi- vai metāla materiāli 2012. gadā iederēsies Jūsu virtuvē?

Katrs gads nāk ar jaunām tendencēm un krāsu gammām. Kas jauns būs vērojams šajā gadā virtuvju dizainā? Ar jaunākajām tendencēm iepazīstina Savienoto Valstu krāsu asociācija (Color Association of the United States).

Ziemas preču kolekciju izpārdošana TC „Rīga Plaza” ir klāt!

Vēl ziemai tā īsti nemaz nesākoties, visi lielākie iepirkšanās centri steidz rīkot ierastās ziemas preču izpārdošanas akcijas. Arī modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” jau 9. janvārī sāksies iepriekšējo kolekciju izpārdošanas. Grandiozās atlaides turpināsies līdz 22. janvārim.

Sveicam visus ar 2012.- Pūķa gada iestāšanos!

Jaunais gads ir sagaidīts un šobrīd jau ar visiem 100 % varam mesties iekšā cīņā ar pūķi. Lai spētu šo valdonīgo dzīvnieku pieradināt viņš ir jāizprot. Kāds ir 2012. gada pūķis?

Ko mums atnesīs jaunais 2012. pūķa gads?

No katra jauna gada mēs gaidām ko savādāku un īpašu. Ko atnesīs 2012. pūķa gads?

Ko likt Vecā gada vakarā svētku galdā?

Vecā gada pavadīšanas un jaunā gada sagaidīšanas rituāls parasti tiek saistīts ar labi klātiem svētku galdiem. Ko likt uz svētku galda un kāda ir svētku ēdienu nozīme?

Ziemassvētku tradīcijas un nozīme.

Ziemassvētku vakars saistās ar dāvanām, svecītēm, ģimenes kopā sanākšanu un laba vēlējumiem. Mūsdienās vairs netiek tik liela vērība pievērsta Ziemassvētku nozīmei kā tādai, dažādiem simboliem, tradīcijām un senlatviešu parašām. Kādus ēdienus gatavot svētku vakara galdam, kāda ir to nozīme saistībā ar Ziemassvētkiem un kādus ticējumus šajā vakarā ievērot?

Veikalu jaunumi- ACCENTA veikalu darba laiks svētkos.

ACCENTA veikalu darba laiks svētku nedēļā ir mainīts. Ja bijāt nolēmuši šajā periodā iekārtot savu mājokli, tad jāpatur prātā jaunie veikalu darba laiki.