Citu tautu virtuve

Spāņu virtuve

Spānija ir kontrastu zeme. Tās nacionālā virtuve veidojusies dažādu valsts reģionu tradicionālo virtuvju īpatnību ietekmē.

Andalūziešu, kataloniešu, basku un pārējo reģionu virtuves nav iedomājamas bez trīs pamatlietām: ķiplokiem, kas spāņu virtuvē ir Dieva vietā, olīveļļas un maizes. Īsts spānis brokasto trijos pēcpusdienā un pusdieno desmitos vakarā, dodot priekšroku smalkiem, jutekliskiem, saules piepildītiem ēdieniem.

Spāņu virtuve ir pazīstama ar stingri sabalansētām attiecībām starp ēdienu un vīniem, piemēram, šeriju (spāņu baltvīns, kas pirms celšanas galdā tiek izturēts 5 līdz 25 gadus) lieto pie uzkodām un mērcēm, tāpat pie uzkodām un gaļas ēdieniem spāņi mēdz izvēlēties arī Madeira vai Marsala sarkanvīnus, savukārt, sausais fino šerijs lieliski saderēs ar olīvām, sardīnēm, dažādiem salātiem, dārzeņiem, slaveno šķiņķi jamón vai laukos izgatavoto serrano, chorizo un butifarra desām, kā arī maizi, sieru, mazajām gaļas kotletītēm, kas ceptas kopā ar ķiplokiem un tomātiem, tortilla omletēm, kas gatavotas no kartupeļiem, tomātiem, sīpoliem, ķiplokiem un siera.

Saulainā Andalūzija ir īpaši slavena ar auksto gazpacho zupu, ko pagatavo no kubiciņos sagrieztiem gurķiem, paprikas, sīpoliem, tomātu biezeņa, olīveļļas un dažādām garšvielām, savukārt, Valensija pazīstama ar burvīgo paella, izgatavotu gan no jūras veltēm, gan vistas, gan truša gaļas. To pasniedz kopā ar vieglu un sausu baltvīnu, kas ražots no vietējām vīnogām. Interesanti, ka paella ir nevis ēdiena, bet gan trauka ar divām osām, kurā tā tiek pagatavota, nosaukums.

Katrā Spānijas novadā iespējams nobaudīt cocidos - dažādas podiņā sautētas gaļas un desas ar dārzeņiem (neatņemama ēdiena sastāvdaļa ir pupiņas) un garšvielām. Atšķirība dažādos reģionos pagatavotajiem ēdieniem slēpjas tikai gatavošanas veidā.

No gaļas ēdieniem īpaši iecienīta ir jēra gaļa ar ķiplokiem (cordero) vai jēra gaļas karbonāde (chuletas de cordero) ar tomātu mērci (a la Navarra - Navarras reģionā tiek audzēta lielākā daļa spāņu tomātu). Īsi pirms pagatavošanas gaļu marinē etiķa, olīveļļas, ķiploku un sīpolu marinādē (adobado), bet garšas bagātināšanas nolūkā ēdienam dažkārt pievieno jēra aknas (estofado). Tik pierastā steika izcelsmes saknes meklējamas Spānijas slavenajās vēršu cīņu arēnās. Vēl šodien to pasniedz ar izmeklētu Riojas vīnu. Populārs ir arī zemniekiem raksturīgais fabada asturiana ēdiens, ko pagatavo no sausām kāršu pupiņām, cūkgaļas un desiņām.

Plaši tiek izmantotas dzīvnieku ķidas (callos) un atgriezumi, kuru pagatavošana noris ļoti rūpīgi un tiek izmantotas visai sarežģītas metodes. Cūku ķidas, piemēram, bieži gatavo kopā ar šķiņķi vai desu. Iespējams, ka tieši sarežģītais pagatavošanas veids nosaka ēdienu piederību pie izsmalcinātām delikatesēm, nevis ikdienas pārtikas.

Viens no galvenajiem uzsvariem spāņu nacionālajā virtuvē allaž ticis likts uz jūras veltēm. Kā iecienītākie šāda tipa ēdieni tiek nosaukti zarzuella de mariscos sautējums un savā sulā pagatavots kalmārs (Calamares en su tinta), kura gatavošanas laikā rīsi kļūst zilganmelni, tāpēc tiek saukti par melnajiem rīsiem (arroz negro). Ēdienu pagatavošanai spāņi izmanto Taizemes ūdeņos iegūtās jūras veltes - zivis, garneles, gliemenes u.c., jo Vidusjūra ir piesārņota un nepiemērota zvejošanai.

Password generator

Aptauja

Kādas pārmaiņas Jus plānojat veikt savā mājolkī 2014. gadā?

INSTRUKCIJAS

» Instrukcijas

» Kā salikt moduļu skapi?

» Atvilktnes salikšanas instrukcija

Brīvi stāvošo skapju salikšanas instrukcijas:

» BS1D - 3

» BS2D - 1

» BS2D - 2

» BS3D - 1

» BS4D - 1

Aktivitātes

Lielveikalu jaunumi- TC „Spice Home” ĶERTĀS DIENAS no 9.- 11. martam.

TC „Spice Home” jau piekto reizi rīko akciju- ĶERTĀS DIENAS. Šoreiz akcija norisināsies no 9. līdz 11. martam un veikali piedāvās savām precēm atlaides līdz 70 %. Atrodiet sev vajadzīgās mantas un šajā nedēļas nogalē dodieties uz TC „Spice Home”, lai iegādātos preces par īpašām atlaidēm.

Ekspozīciju izpārdošanas akcija ACCENTA veikalos jau no 24.02.12.

Plānojiet iegādāties virtuves iekārtu? Izmantojiet iespēju iegādāties virtuves iekārtu ar 50 % atlaidi ACCENTA veikalos, ekspozīciju izpārdošanas ietvaros. Zemākas cenas vairs nebūs!

ACCENTA padomi- atvieglojiet savu ikdienu.

Iegādājoties preces internetā bieži rodas dažādi jautājumi un neskaidrības par preču izskatu, piegādi un maksāšanas kārtību. Kā neapjukt šajā lielajā piedāvājuma klāstā un izvēlēties tieši to, ko jūs vēlaties? ACCENTA piedāvā īpašu sadaļu ACCENTA padomi, kas palīdzēs sarežģītas lietas ieraudzīt vienkāršā veidā.

Interjera dizaina jaunumi- vai metāla materiāli 2012. gadā iederēsies Jūsu virtuvē?

Katrs gads nāk ar jaunām tendencēm un krāsu gammām. Kas jauns būs vērojams šajā gadā virtuvju dizainā? Ar jaunākajām tendencēm iepazīstina Savienoto Valstu krāsu asociācija (Color Association of the United States).

Ziemas preču kolekciju izpārdošana TC „Rīga Plaza” ir klāt!

Vēl ziemai tā īsti nemaz nesākoties, visi lielākie iepirkšanās centri steidz rīkot ierastās ziemas preču izpārdošanas akcijas. Arī modes un izklaides centrā „Rīga Plaza” jau 9. janvārī sāksies iepriekšējo kolekciju izpārdošanas. Grandiozās atlaides turpināsies līdz 22. janvārim.

Sveicam visus ar 2012.- Pūķa gada iestāšanos!

Jaunais gads ir sagaidīts un šobrīd jau ar visiem 100 % varam mesties iekšā cīņā ar pūķi. Lai spētu šo valdonīgo dzīvnieku pieradināt viņš ir jāizprot. Kāds ir 2012. gada pūķis?

Ko mums atnesīs jaunais 2012. pūķa gads?

No katra jauna gada mēs gaidām ko savādāku un īpašu. Ko atnesīs 2012. pūķa gads?

Ko likt Vecā gada vakarā svētku galdā?

Vecā gada pavadīšanas un jaunā gada sagaidīšanas rituāls parasti tiek saistīts ar labi klātiem svētku galdiem. Ko likt uz svētku galda un kāda ir svētku ēdienu nozīme?

Ziemassvētku tradīcijas un nozīme.

Ziemassvētku vakars saistās ar dāvanām, svecītēm, ģimenes kopā sanākšanu un laba vēlējumiem. Mūsdienās vairs netiek tik liela vērība pievērsta Ziemassvētku nozīmei kā tādai, dažādiem simboliem, tradīcijām un senlatviešu parašām. Kādus ēdienus gatavot svētku vakara galdam, kāda ir to nozīme saistībā ar Ziemassvētkiem un kādus ticējumus šajā vakarā ievērot?

Veikalu jaunumi- ACCENTA veikalu darba laiks svētkos.

ACCENTA veikalu darba laiks svētku nedēļā ir mainīts. Ja bijāt nolēmuši šajā periodā iekārtot savu mājokli, tad jāpatur prātā jaunie veikalu darba laiki.